Jouw website hoger in Google – 40 SEO tips

Er is geen onderwerp waar zoveel over wordt geblogd als over SEO: Zoekmachine optimalisatie. Het is dan ook een super belangrijk onderwerp voor elke ondernemer. Je wilt dat jouw merk bekend wordt en dat je als eerste wordt genoemd in de zoekresultaten. Maar SEO echt goed toepassen: Dat is nog niet zo gemakkelijk!

Kom echt hoger in Google

Om Google een beetje te doorgronden is studie en training nodig. Kennis van de ranking factoren, maar ook van goede copywriting. Je bent er niet met het toevoegen van een paar keywords. Daarom vind je hier een heleboel tips en tools waarmee jouw website hoger gaat scoren. Dit gaat jou helpen, als zzp'er met een eigen website. Maar ook als je copywriter bent, marketeer of webredacteur in een grotere organisatie.

Pas deze 40 SEO tips toe en Google is jouw vriend

 1. Verwerk keywords in je paginatitels
  Een van de belangrijkste punten voor SEO zijn je paginatitels. Zorg er altijd voor dat je de belangrijkste zoekwoorden hierin verwerkt zijn.
 2. Zet het keyword vooraan in de titel
  Zorg ervoor dat de keywords zich zo ver vooraan mogelijk in de titel bevindt. De lengte van je SEO titel mag niet langer zijn dan 55 karakters.
 3. Verwerk keywords in de Meta description
  Houd de meta description tussen de 155 en 320 karakters.
 4. Verdeel de content op je website in koppen
  Zorg voor een H1 tag met je belangrijkste keyword. Verdeel de rest van de koppen in H2 en H3-tags.
 5. Verwerk keywords in je teksten
  Het is van belang om de keywords altijd in je teksten te verwerken. Zorg er hoe dan ook voor dat de keywords in de eerste paragraaf van de tekst voorkomen. Overdrijf niet. Houdt de keyworddichtheid onder de 2.5% .
 6. Hoe meer content hoe beter!
  Artikelen die onder de 300 woorden zijn scoren minder in de zoekresultaten. Schrijf een tekst met op zijn minst 500 woorden. Wanneer je meer woorden gebruikt zal Google dit erg waarderen.
 7. Zorg voor een snelle website
  Optimaliseer je afbeeldingen. Gebruik zo min mogelijk filmpjes. Om de laadtijd van je website te checken kun je gaan naar: PageSpeed Insights van Google.
 8. Kopieer nooit content van anderen
   Teksten kopiëren van andere websites wordt door Google zwaar bestraft.
 9. Bied nieuwe content aan
  Zorg ervoor dat je website regelmatig wordt bijgewerkt met nieuwe content. Hoe vaker je nieuwe content aanbied hoe beter dit is voor je website.
 10. Maak geen spelfouten
 11. Optimaliseer je afbeeldingen met een alt tag en een titel tag
  Ook voor je bezoekers zijn afbeeldingen belangrijk want een afbeelding zegt 1000 keer meer dan een woord. Let op: Alleen bij relevante afbeeldingen. Als het puur illustratief is kan je beter geen alt-tag toevoegen.
 12. Maak makkelijke teksten. Schrijf in B1
  Zorg er voor dat je geen te moeilijke teksten schrijft voor je bezoekers. De teksten op je website moet voor iedereen makkelijk te lezen zijn. Schrijf je toch te moeilijke teksten dan kan dit reden zijn voor een slechte ranking. Ben je niet zo'n schrijver? Neem even contact op. Dan doen we het samen!
 13. Vermeld het belangrijkste keyword in de url van de pagina's
  Wanneer je WordPress gebruikt zal de titel van de pagina automatisch worden verwerkt in de url. Je kunt dit zelf ook handmatig aanpassen.
 14. Voeg een sitemap toe
 15. Van http naar https: installeer een SSL certificaat
  Een SSL certificaat is tegenwoordig erg belangrijk, zeker als je een webshop hebt. Google heeft liever https dan http. Wij installeren het graag even voor je. 
 16. Mobiel vriendelijk design
  Zorg ervoor dat je website is geoptimaliseerd voor mobiele apparaten. Dit noem je een responsive design. Als je website geen responsive design heeft, zal Google hier strafpunten voor uitdelen.
 17. Algemene voorwaarden en privacy verklaring
  Voor Google zijn deze pagina’s erg belangrijk want deze geven aan dat je handelt volgens de regels. Zeker op webshops zijn algemene voorwaarden en een privacy verklaring niet weg te denken.
 18. Zorg voor 'schone' HTML
  Zorg ervoor dat je pagina’s goed verzorgd zijn met betrekking tot HTML. Zo min mogelijk fouten zou het beste zijn voor je website. Als je met een CMS werkt is het vaak onmogelijk om alle HTML fouten eruit te halen.
 19. Unieke titels en descriptions
  Alle SEO titels en meta descriptions moeten uniek zijn zodat Google het overzicht kan bewaren. Als je een pagina kopieert zorg er dan voor dat je de SEO titel en meta description aanpast.
 20. Plaats het belangrijkste keyword in de domeinnaam
  Het schijnt steeds minder mee te tellen maar je belangrijkste keyword in de domeinnaam verwerken is goed voor je SEO score.
 21. Hoe langer je domein bestaat, hoe beter
 22. Exacte zoekterm in het domein
  Wanneer je de exacte zoekterm in je domein hebt zorgt dit voor een hogere ranking.
 23. Een domein met een .nl uitgang is in Nederland beter dan .com
 24. Hoe meer websites linken naar jou, hoe beter
 25. Niet teveel dezelfde IP adressen naar jouw site
  Als de websites die naar je linken allemaal van het zelfde ip adres komen is dit niet goed voor je ranking.
 26. PA en DA
  Als de page authority en domain authority van de websites die naar jou linken hoger is zal dit beter zijn voor je ranking.
 27. Gebruik links uit de zelfde sector
  Links vanaf websites die het zelfde onderwerp hebben als die van jou zijn veel beter.
 28. Links in de content tellen zwaarder mee
  Wanneer links in de content van een website verwerkt zijn tellen deze zwaarder mee dan normale links in een sidebar of onderaan een pagina.
 29. Links vanaf illegale, adult en gok websites zijn slecht voor je ranking
 30. Houd je linkprofiel zo natuurlijk mogelijk
  Dit houdt in dat je links niet alleen zoekwoorden moeten bevatten maar ook extra woorden.  Maak betekenisvolle links. Dus niet 'klik hier'...
 31. Maak betekenisvolle links
  Een extra link titel geven aan je links is goed.  Dus niet 'Klik hier', maar 'Lees de voorwaarden' .
 32. Gebruik geen links vanuit buitenlandse websites/andere talen
  Dit is schadelijk voor je ranking. Google snapt dat deze websites niet naar je horen te linken.
 33. Van ruilen komt huilen
  Wanneer je naar elkaar gaat linken heet dit link ruilen. Google ziet dit en zal dit bestraffen. Wanneer je wilt link ruilen zorg er dan voor dat je naar elkaar linkt vanaf verschillende websites en niet tussen 2 websites.
 34. Likes op sociale media zijn top! 
 35. Shares op sociale media  zijn nog beter!
 36. Sociale omgeving
  Wanneer je sociale omgeving op sociale media uit de zelfde branche en land komen levert dit extra punten op.
 37. Bezoekers blijven langer op jouw website
  Google ziet dat je website aantrekkelijk is en je content interessant is. Als mensen langer op een pagina blijven is dit goed voor je ranking.
 38. Zorg voor een makkelijke navigatie door je website
  Wanneer het moeilijk is om te navigeren door je website zal dit strafpunten opleveren.
 39. Werk met Webmaster Tools
  Webmaster Tools van Google is een handige tool voor zoekmachine optimalisatie. Je kunt hier bijvoorbeeld checken welke pagina’s niet meer gevonden worden.
 40. Goede reviews zij goed voor je ranking
  Dit geldt op sociale media, diverse review sites en Google zelf.

Nog veel meer over SEO

Jouw website bovenaan: Eén op één SEO sessie van 2 uur

Kom ook hoger in Google en pak je SEO aan. Hulp nodig? Laat het mij even weten, dan plannen we een 1 op 1 SEO - sessie bij Webfee in Amersfoort. Voor €95 ben jij SEO-proof en kent Google geen geheimen meer voor jou.